Apel de proiecte de cooperare culturala Europa Creativă

Apel de proiecte de cooperare culturala Europa Creativă

Termenul limită de depunere a proiectelor este 27 noiembrie 2019 ora 18.00.

NEWSFLASH
Buletin special al Biroului Europa Creativă România – Cultura

03 octombrie 2019
S-a lansat apelul din 2019 pentru proiecte de cooperare culturală Europa Creativă

În 2 octombrie 2019, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a publicat apelul anual pentru proiecte de cooperare (EACEA/32/2019) în cadrul Programului Europa Creativă 2014-2020 – Subprogramul Cultura.

Scopul finanțării
Prin intermediul acestei componente de finanțare se încurajează cooperarea transnațională între organizații precum teatre, muzee, asociații și fundații, centre de cercetare, biblioteci, universități, edituri, galerii de artă, institute și centre culturale, companii din sfera business-ului creativ, autorități publice etc. din cele 41 de țări participante la program.

Eligibilitate
Pot solicita finanțare toți operatorii (organizații neguvernamentale, companii private, instituții publice) care au activitate în sectoarele culturale și creative (inter alia: arhitectura, arhivele, bibliotecile și muzeele, artizanatul artistic, audiovizualul, patrimoniul cultural material și imaterial, designul, muzica, literatura, artele spectacolului, industria editorială, radioul, artele vizuale). Persoanele fizice nu pot depune proiecte în cadrul acestei linii de finanțare.
Organizațiile care vor să fie lider de proiect trebuie să aibă cel puțin doi ani de existență juridică (prevederea nu se aplică și partenerilor din consorțiu).

Categorii de proiect
La această licitație, un operator poate depune un singur proiect la una dintre cele două categorii:

  • proiecte de mai mică amploare (categoria 1): minimum 3 organizații din țări diferite participante la program; grant UE de cel mult 200.000 €, reprezentând 60% din bugetul total eligibil.
  • proiecte de mai mare amploare (categoria 2): minimum 6 organizații din țări diferite participante la program; grant UE de cel mult 2.000.000 €, reprezentând 50% din buget din bugetul total eligibil.

Buget
Apelul are alocat un buget de 48.444.567 €, din care se estimează că vor fi finanțate aproximativ 100 de proiecte. Un procent de circa 40% din bugetul disponibil va fi alocat proiectelor din categoria 1.

Calendarul apelului
Propunerile de proiecte se depun online la EACEA până în data de 27 noiembrie 2019 (ora 18:00 a României). Rezultatele selecției vor fi disponibile în luna mai 2020, iar în urma contractării, proiectele finanțate trebuie să înceapă în intervalul 1 septembrie – 15 decembrie 2020.

Află mai mult
Europa Creativă 2014-2020 este programul UE pentru sectoarele culturale și creative. Are 2 subprograme: Cultura și Media și o componentă transsectorială.

Subprogramul Cultura finanțează: proiecte de cooperare între minimum 3 țări; rețele europene care contribuie la profesionalizarea și întărirea capacității sectoarelor de a lucra la nivel transnațional; platforme europene care sprijină mobilitatea și promovarea creatorilor; traduceri literare.

Programul este gestionat de EACEA – Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, unde se trimit și se evaluează toate proiectele. Birourile Europa Creativă din țările participante oferă informații și asistență tehnică gratuită la nivel național celor care doresc să acceseze această finanțare.

Biroul Europa Creativă România – cum vă ajutăm?

Biroul promovează Programul Europa Creativă în România și facilitează accesul operatorilor la finanțările acestuia prin organizarea de sesiuni de informare la nivel național și acordarea de asistență tehnică gratuită.

Ne puteţi scrie la adresa cultura@europa-creativa.eu sau contacta prin telefon, la 021.316.60.61, de luni până joi între orele 9.00-17.00 și vineri între orele 9.00-14.30.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *